Galleri - kök

Det är en sann glädje att vara med på resan fram till ett färdigt drömkök. Det är fantastiskt att få uppleva det färdigställda resultatet i verkligheten på plats hos kunden. Jag vill gärna dela med mig lite av den glädjen genom att presentera några av de projekt jag haft hand om. Varsågod, börja drömma!

Tvåfärgat lugn

Önskemålen för det här köket var bl.a. stora arbetsytor och mycket förvaring och att det skulle passa husets något äldre karaktär utan att bli för lantligt eller pråligt. Luckan Frillen med ram och slät spegel var perfekt och det målades i två kulörer för att göra det lite mer spännande. Ett stänkskydd av glas i samma kulör som den mörka inredningen knyter ihop köket och ger också lite modernare karaktär till rummet. Två vaskar gör det lättare att arbeta på flera ställen i köket, den ena med fransk lantlig charm i porslin och den andra med mer modernt formspråk i stenkomposit. Installationen av en takfläkt gör att synfältet och rummet lämnas öppet och luftigt och dessutom ger den bar ventilation.  Barstolar vid ön och en sittbänk i form av en soffa i änden av köket ger flera möjligheter för familjen och deras gäster att samlas i köket.  Handtag från Italienska Giara tillför både elegans och rustik look med den  lite grova
                                                                                                                                                  ytan och en silverliknande finish.

En dröm i lindblomsgrönt

Att köket skulle vara lindbolmsgrönt var nästan det första kunden berättade för mig när vi började planera deras kökslösning. Det var utgångspunkten för alla andra materialval.
Jag föreslog att plocka upp det gröna även i bänkskivan, om än i en mörkare nyans, och när jag visade dem stenen Verde Maritaca var de sålda på den idéen. Eftersom de skulle ha ett grafitgrått klinkergolv plockade stenen även upp de nyanserna då den är melerad i gröna och svarta toner i en skön blandning.
De ville ha en förändring när de gällde placeringen av spisen, för den och vasken trängdes längs med ena långväggen och det blev även trångt att arbeta mer än en person i köket. Det löstes genom att placera hällen mot en annan vägg och en ö i mitten av rummet som blev extra arbetsyta samtidigt som det är en matplats för 2-4 personer.

På bondgård

Ett härligt lantkök med plats för umgänge vid ett rejält stort matbord och med ursprungliga "köket" i form av vedspis i hörnet.
Luckmodellen är Unnen, här är den innanförliggande och målad varmvit. Bänkskivorna är svart mattslipad sten med en dubbelho vid fönstret samt en mindre ho i närheten av hällen, så man inte behöver gå med hett vatten tvärs över köket.
Detaljer att lägga märke till är kryssvitrinerna, sittbänken, pärlsponten, stänkskydden i mönstrat glas samt barstolarna från Bowell.
Integrerad kyl, utdragsskafferi och högskåp med inbyggnadsugn och  mikro fälldes in i en ny vägg som kläddes med pärlspont.

Modernt på landet

Här ville man utnyttja utrymmet maximalt och ändå få ett avskalat intryck, utan att tappa värmen och känsla av gemyt. Lösningen blev en slät lucka med integrerat handtag, inga överskåp och varma färgtoner.
Bänkskivorna blev kvartskomposit med en mild kulör i jordiga toner. En 70cm bred vask och hög blandare med dusch gör det lättarbetat och är ett blickfång.
Längs med ena väggen samlades alla högskåp med ugn, integrerad kyl, vinkyl och ett stort dubbelöppnad skafferi med belysning som tänds när man öppnar.
Önskemålet att slippa en frihängande fläkt och behålla rymden och den fria sikten löstes genom en höj- och sänkbar fläkt som samtidigt agerar stänkskydd.

Stort kök i gammal charmig tegelvilla

En stor ö med plats för umgänge, uppdukade bufféer och brödbak är central i det här köket. Vackra vitrinskåp ramar in altandörren ut i trädgården och hjälper samtidigt till att knyta ihop änden av rummet med köket.
Här valdes en falsad lucka i modellen Frillen, målad en lite mörkare grå nyans som Lidhults kallar Diamantgrå.
Bänkskivorna är i en mörk granit där bruna och svarta nyanser blandas till ett lugnt mönster. Porslinshon tillför en gammeldags känsla och är praktisk med sin rejäla storlek.
Svart spis från ILVE med vred och handtag i brons matchas av fläkt från Fjäråskupan i samma svarta kulör samt knoppar och blandare även de i brons.
Barstolarna från Bowell är liksom köket i massiv ask och målade i samma kulör.
Avslutet på ön ger plats till kokböcker på hyllan eller handdukar på relingen.

Med en känsla av funkis

Huset från 30-talet har många material och detaljer med funkisanknytning och köket var kvar i sitt ursprungliga skick. Ett praktiskt och fint funkiskök, men omodernt i funktionerna och slitet. Det behövde bytas. Kunden ville också ge rummet mer rymd och ljus genom att öppna upp helt mellan själva köksdelen och en serveringsgång som ledde ut till vardagsrummet.
Valet föll på en slät falsad lucka med tidstypiska beslag, enkla och raka lösningar samt en Cararra marmor som bänkskiva och stänkskydd. En diskbänk valdes bort mot en stor infälld vask för att ge köket en lugnare homogen look. Helheten är lik usprunget men har betydligt bättre funktion och mer ljus!

Svart romantik

En svart dröm med detaljer i mässing, ett kök med en härlig exotisk känsla mitt i allt det traditionella svenska. Mycket ljusinsläpp och bra belysning gör att det svarta inte ger ett mörkt utan ett lugnt intryck.
Bänkskivan i Cararra marmor bryter vackert mot det svarta och knyter an till den svenska traditionen. Hoarna i massiv mässing tillför en vacker råhet och blir bara vackrare med tiden då de får en snygg patina. Även blandarna är i massiv rå mässing och får samma patina med tiden.
För att undvika väggskåp valdes en höj- och sänkbar bänkfläkt att ha bakom hällen. Då köket är rätt så smalt var det en fördel med den extra rymlighet som denna lösning gav.
Barstolar vid ön ger sittplatser till barnen när de ritar eller bakar, till gästerna som gärna vill hänga i köket och till kocken som behöver vila fötterna ibland.

Klassisk våning med högt i tak

En vacker lägenhet med stora rum, stukaturer och väldigt högt i tak kräver ett kök med en del pondus.  Därför blev det fokus på lite kraftigare detaljer, rejäla maskiner och inte alltför "gullig" stil utan hellre lite stramare linjer.
Rummet har endast ett fönster mot innergården så ett vitt kök kändes självklart, modellen blev innanförliggande Frillen målat "kritvitt".
Till bänkskivor valdes mattslipad svart granit med en underfräst dubbelho i rostfritt.
Även golvet blev svart och för att mjuka upp de svart-vita kontrasterna i rummet samt tillföra lite värme målades väggarna i en varm blågrå kulör.
Två ILVE spisar i rostfritt, en induktion och en gas, ger ordentligt med utrymme till matlagning och då är det bra med rejäla kylutrymmen som i Mieles maskiner.
Vitrinskåpet vid matbordet specialbyggdes för att passa in i rundade hörnan.

Blå accent i ljusgrått lugn

Kundens önskemål var att få ett större kök, det ursprungliga var smalt, mörkt och kändes inte som en del av övriga huset. Väggen mellan kök och intilliggande rum togs ner vilket gav enorm rymd och betydligt mer ljus.
Detta möjliggjorde också att en stor ö kunde placeras där väggen en gång stod och den blev en naturlig forsättning av diskbänken in i det som nu blev matplats. Ön fick en härlig nyans av allmogeblå, hanmålat på plats liksom övriga köket.
Som bänkskiva valdes en mattslipad Cararra marmor både på ön och runt sen maffiga grafitsvarta  ILVE spisen. Diskbänken måttbeställdes och försågs med praktisk upphöjd bakkant.  Praktiskt blev det också med en liten vask vid spisen för att hälla av och ta vatten i. Vitrinerna högst upp i överskåpen ger lite extra liv och ljuspunkter samtidigt som de markerar den härliga höjden i rummet.

Newport dröm

Här var utmaningen att matcha husets karaktär som är en blandning av gammeldags skånegård och storslagen herrgård. Det behövde vara pampigt men samtigit mysigt. Valet föll på modellen Newport som har känslan av New England kök med dess pampighet och lite mys finns i pärlsponten och öppna hyllor med profilerade konsoler. Blandare i guld och knoppar i polerad mässing skänker en lyxig känsla och är en fin kontrast mot den milda grå färgen som handmålats på plats.
Bänkskivan av granit Padang har en underfräst dubbelho framför ena fönstret samt en rund ho i närheten av hällen. För att enkelt hålla reda på det som handdiskas finns ett löst avställningsplan i rostfritt att lägga intill dubbelhon, men kan enkelt ställas undan i ett skåp när det inte behövs.
Hyllorna mellan fönsterna ger förvaringsmöjlighet och samtidigt luftighet.

Vilt och vackert på Färöarna

En stor del av året är det knappt möjligt att vistas utomhus på Färöarna p.g.a. det vilda vädret, så det största önskemålet för den här familjen var att få ett kök det går att umgås många i. En stor ö att samlas kring med möjlighet till sittplats för ett par stycken blev den centrala punkten. Matbordet i samma stil, också det tillverkat av Lidhults, ger plats för många och man kan ju inte klaga på utsikten! Både barstolar och stolarna till matbordet är från Bowell, i massiv ask målat samma kulör som köket respektive massiv oljad ek.
Bänkskivorna är i massiv ek, behandlade med hårdvaxolja för att stå emot slitage och fläckar extra bra.
Diskbänken är specialtillverkad från Decosteel med rejäla bakkanter och gavlar för att skona både vägg och träskivor från kökets kladdigheter.
Baldakin över fönster och hyllor ger arbetsljus och binder ihop kökets delar.

Luftigt och klassiskt med modern touch

I det här köket önskade man få mycket förvaring utan att ha många väggskåp, luftigheten var viktig. Tre fönster, en dörröppning och en vägg som skulle rivas bort var en del av utmaningen i det önskemålet.  Lösningen blev två bänkstående väggskåp som tillsamamns med en baldakin ramar in ett av fönsterna och markerar den delen av köket där själva matlagningen sker. Mitt framför fönstret ligger nämligen hällen! Bakom hällen finns en höj- och sänkbar fläkt som effektivt agerar stänkskydd samtidigt som den sköter sitt vanliga jobb med att ta bort oönskat os från köket. Härligt att ha utsikt när man rör i grytorna!
Vid andra föntret placerades vasken så att man även där kan vila blicken utomhus medan man sköter disken. Mellan dessa två "stationer" är en rejält lång arbetsyta utan störande väggskåp ovanför.